Βιταμίνη D: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη
Επίδραση σε νεογνά και παιδιά
Στους περισσότερους πληθυσμούς του κόσμου, ο υψηλός επιπολασμός της ανεπάρκειας της βιταμίνης D αναγνωρίζεται σε κάθε στάδιο της ζωής, αντιπροσωπεύοντας μια τρέχουσα ανησυχία για τη Δημόσια Υγεία. Οι μόνες πηγές της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο (ακτινοβολία UV) και τα τρόφιμα, αλλά πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν σημαντική ποσότητα της βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D κυκλοφορεί συνδεδεμένη με την πρωτεΐνη δέσμευσης της βιταμίνης D, που υδροξυλιώνεται στο ήπαρ σε 25-υδροξυβιταμίνη D (25(OH)D) και στη συνέχεια στα νεφρά από την 1 άλφα υδροξυλάση σε 1,25 διυδροξυβιταμίνη D (1,25 (OH)2D3), που είναι ο ενεργός μεταβολίτης. Υπάρχει επίσης η παραγωγή ενεργού βιταμίνης D σε άλλα όργανα εκτός από τους νεφρούς. Οι υποδοχείς της βιταμίνης D, το ένζυμο 1 άλφα υδροξυλάση και η παραγωγή της1,25 (OH)2D3 έχουν αποδειχθεί σε μια ποικιλία ιστών.
Εκτός από την κλασική επίδραση στην ομοιόσταση του φωσφόρου/ασβεστίου και στην υγεία των οστών, η βιταμίνη D επιτρέπει μια πολύ επιλεκτική ρύθμιση των γονιδίων που εμπλέκονται στις διαδικασίες του καρδιαγγειακού συστήματος, στο μεταβολισμό της γλυκόζης, στη διαφοροποίηση των κυττάρων και στην ανοσορύθμιση.
Τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία σχετικά με τη σημασία της βιταμίνης D έχουν αυξηθεί, όχι μόνο κατά το στάδιο της κύησης αλλά και πριν, λόγω του πιθανού ρόλου της στη γονιμότητα.
Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν δείξει υψηλό επιπολασμό της ανεπάρκειας της βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες παγκοσμίως, σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η κατάσταση της βιταμίνης D στις έγκυες γυναίκες είναι επίσης απαραίτητη για το έμβρυο.
Στην αρχή της εγκυμοσύνης, η 25(OH)D διασχίζει τον πλακούντα από τη μητέρα στο έμβρυο και τα επίπεδα της που μετρώνται στο αίμα του ομφάλιου λώρου κατά τη γέννηση εξαρτώνται από την κατάσταση της μητέρας και είναι κατά μέσο όρο στο 80% της τιμής της μητέρας. Εάν η μητέρα έχει έλλειψη, το ίδιο συμβαίνει και στο έμβρυο. Ο πλακούντας και οι εμβρυϊκοί ιστοί εκφράζουν την 1α-υδροξυλάση που οδηγεί στην βιοδραστική βιταμίνη D στην εμβρυϊκή κυκλοφορία.
Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η προγεννητική κατάσταση της βιταμίνης D διαδραματίζει ρόλο στην ευαισθησία των απογόνων να αναπτύξουν άσθμα αργότερα στη ζωή. Θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην καταστροφή των βήτα κυττάρων του παγκρέατος λόγω της δράσης της στα βοηθητικά λεμφοκύτταρα τύπου 1 και στις κυτοκίνες.
Η έλλειψη της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας θα μπορούσε επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για σκλήρυνση κατά πλάκας στην ενήλικη ζωή, επειδή επηρεάζει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση των νευρώνων και στις συναπτικές λειτουργίες.
Οι υποδοχείς της βιταμίνης D και τα ένζυμα που εμπλέκονται στην ενεργοποίηση και το μεταβολισμό της είναι σε μεγάλο βαθμό κατανεμημένα στο αναπαραγωγικό σύστημα και των δύο φύλων. Ο υψηλός επιπολασμός της υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D είναι γνωστός παγκοσμίως και επηρεάζει τον πληθυσμό οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και τους νέους στη γόνιμη ηλικία.
Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τον ρόλο της βιταμίνης D και την ανεπάρκειά της στη γονιμότητα.
Παγκοσμίως, ο επιπολασμός της υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D είναι υψηλός πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Οι χειμερινοί μήνες, μαζί με τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, θεωρούνται παράγοντες κινδύνου προκειμένου να βρεθούν χαμηλά τα επίπεδα της 25(OH)D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη και στο στάδιο πριν την εγκυμοσύνη, η βιταμίνη D φαίνεται να είναι σημαντική λόγω του πιθανού ρόλου της στη γονιμότητα.
Μέχρι σήμερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διάφορες μελέτες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D και της εμφάνισης προεκλαμψίας, της ένδειξης καισαρικής τομής, του πρόωρου τοκετού, του χαμηλού βάρους της γέννησης, του χαμηλού βάρους για την ηλικία κύησης και του διαβήτη κύησης.
Το αποτέλεσμα της παρέμβασης δείχνουν θετικές αλλαγές στην οστική μάζα των νεογνών και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην πρόληψη λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η βρογχιολίτιδα, η ανάπτυξη άσθματος, η καθυστέρηση στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο αυτισμός και παθολογίες στο νεογέννητο, που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σαν ομάδα μελέτης, συνιστούμε να φτάσετε σε ένα βέλτιστο επίπεδο 30 ng/mL ή περισσότερο πριν από τη σύλληψη και καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με διαφορετικές διαθέσιμες δόσεις, αποφεύγοντας επίπεδα κάτω από τα 20 ng/mL.
Από την αναλυθείσα ανασκόπηση, διαπιστώσαμε ότι για τις μη κλασικές δράσεις της βιταμίνης D, τιμές μεγαλύτερες από τα 40 ng/mL αποδείχθηκε ότι προλαμβάνουν μολυσματικές ασθένειες, κυρίως αναπνευστικές, και επιδράσεις σε αυτοάνοσα νοσήματα, με τα οποία η παρέμβαση θα ευνοούσε την πρόληψη.
Τα στοιχεία επιτρέπουν την πρόταση υποκατάστασης πριν από τη σύλληψη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες της ζωής, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες παρατήρησης και παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης κοόρτης ατόμων κατά την προσύλληψη, την εγκυμοσύνη και τα βρέφη.
Πηγή Άρθρου:
Mansur, J.L.; Oliveri, B.; Giacoia, E.; Fusaro, D.; Costanzo, P.R. Vitamin D: Before, during and after Pregnancy: Effect on Neonates and Children. Nutrients 2022, 14, 1900. Published: 1 May 2022 https://doi.org/10.3390/nu14091900