Ψυχική Υγεία & Άσκηση

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Τα οφέλη της άσκησης είναι ευρέως γνωστά, αλλά οι κινησιολόγοι στο πανεπιστήμιο McMaster έχουν διαπιστώσει για πρώτη φορά ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους με την τόνωση των μυών που παράγουν “ενισχυτές” της διάθεσης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Physiology, αποκαλύπτουν ότι οι βασικοί μηχανισμοί που μας κάνουν να νιώθουμε καλά όταν ασκούμαστε, συνεχίζουν να υπάρχουν καθώς γερνούμε και τονίζουν τη σημασία της διατήρησης της σωματικής δραστηριότητας. 

“Μια προηγούμενη μελέτη κατέδειξε αυτούς τους μηχανισμούς σε υγιείς νεαρούς ενήλικες, αλλά δεν ήταν γνωστό αν η χειροτέρευση των μυών που συνοδεύει τη γήρανση θα απέκλειε τους ηλικιωμένους ενήλικες από την επίτευξη παρόμοιων παροχών που προκαλούνται από την άσκηση”, εξηγεί ο David Allison, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Κινησιολογίας του McMaster.

“Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τη χρήση της άσκησης ως θεραπεία ή μια προληπτική στρατηγική για την κατάθλιψη στους ηλικιωμένους”, λέει.

Λίγα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ σκελετικών μυών και ψυχικής υγείας ή πώς η άσκηση επηρεάζει αυτή τη σχέση…

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει να «ενεργοποιηθούν» τα γονίδια εντός των σκελετικών μυών που μπορούν στη συνέχεια να επηρεάσουν τις βασικές μεταβολικές οδούς που τελικά προωθούν χημικές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, μέσα στον εγκέφαλο.

Η μυική απώλεια είναι ένα κοινό πρόβλημα στους ηλικιωμένους που μπορεί να περιορίσει αυτή το μονοπάτι και ως εκ τούτου να αυξήσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, λέει ο Allison.

Για τη μελέτη, μια ομάδα από υγιείς άνδρες, ηλικίας 65 ετών και άνω, ακολούθησαν ένα πρωτόκολλο διάρκειας 12 εβδομάδων υψηλής προπόνησης σε ένα σταθερό ποδήλατο μία φορά την εβδομάδα σε συνδυασμό με δύο εβδομαδιαίες συνεδρίες ενδυνάμωσης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και αλλαγές στους μύες και διαπίστωσαν ότι, τρεις μήνες άσκησης ήταν αρκετοί για την ενίσχυση της γονιδιακής έκφρασης μέσα στον σκελετικό μυ.  

“Ακόμη και τα άτομα που είναι ήδη μεταβολικά υγιή – με καλό βάρος, καλή αρτηριακή πίεση και επίπεδα σακχάρου στο αίμα – πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην τακτική σωματική άσκηση για να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία”, λέει ο Allison. “Έχουμε δείξει ότι τέτοια οφέλη είναι ακόμη εφικτά στην διαδικασία της γήρανσης και τονίζουν περαιτέρω τη σημασία της διατήρησης ενός ενεργού τρόπου ζωής”.

Στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και άσκησης μεταξύ των κλινικά καταθλιπτικών για να δουν αν μπορούν να επιτευχθούν παρόμοιες βιοχημικές αλλαγές.


Παραπομπή:

David J. Allison, Joshua P. Nederveen, Tim Snijders, Kirsten E. Bell, Dinesh Kumbhare, Stuart M. Phillips, Gianni Parise, Jennifer Heisz. Exercise training impacts skeletal muscle gene expression related to the kynurenine pathwayAmerican Journal of Physiology-Cell Physiology, 2019; DOI: 10.1152/ajpcell.00448.2018