Η κατάσταση της Βιταμίνης C σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2 και ποικίλους βαθμούς Νεφρικής Δυσλειτουργίας
Η σχέση με το σωματικό βάρος
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια μεταβολική δυσρύθμιση και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 [ΣΔ1] προκύπτει από ανεπάρκεια έκκρισης ινσουλίνης και έχει γενετικούς και αυτοάνοσους παράγοντες κινδύνου. Ο πιο κοινός σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 [ΣΔ2] προκύπτει από την αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και μπορεί να υπάρχει για πολλά χρόνια πριν από την ανίχνευση.
Η χρόνια υπεργλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η νεφροπάθεια, η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νευροπάθεια, αλλά και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Το 2019, τα περιστατικά του διαβήτη παγκοσμίως περιελάμβαναν περίπου 463 εκατομμύρια άτομα, με περίπου 38 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη από το 2017.
Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη και η έρευνα έχει δείξει ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού και το οξειδωτικό στρες που παρατηρούνται συνήθως σε άτομα που είναι παχύσαρκα και με σακχαρώδη διαβήτη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου.
Το οξειδωτικό στρες χαρακτηρίζεται από μια ανισορροπία στη δημιουργία δραστικών ειδών οξυγόνου στο σώμα και την ικανότητα των ενδογενών αντιοξειδωτικών συστημάτων να τα εξουδετερώνουν.
Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες!
Επιδημιολογικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της βιταμίνης C στο πλάσμα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Η βιταμίνη C είναι σε θέση να εκκαθαρίσει ένα ευρύ φάσμα δραστικών ειδών οξυγόνου, προστατεύοντας έτσι τα βασικά βιομόρια από την οξειδωτική βλάβη. Πολλές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και υψηλότερο επιπολασμό υποβιταμίνωσης C και πλήρη ανεπάρκεια σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, παρά τη συγκρίσιμη διατροφική πρόσληψη της βιταμίνης με τους υγιή άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία ήταν ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας της κατάστασης της βιταμίνης C σε αυτές τις μελέτες κοόρτης.
Αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι η αυξημένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που παρατηρούνται σε άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία μπορεί να μειώνουν τις συγκεντρώσεις τους σε βιταμίνη C ανεξάρτητα από τη διατροφική πρόσληψη.
Η εντερική φλεγμονή μπορεί επίσης να μειώσει την πρόσληψη της διατροφικής βιταμίνης C μέσω του εντερικού μεταφορέα της βιταμίνης C (SVCT1).
Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει επίδραση ογκομετρικής αραίωσης σε άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος. Αυτή η υπόθεση υποστηρίζεται από μια μελέτη συμπληρωμάτων που υποδεικνύει χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο πλάσμα σε άτομα με υψηλότερο σωματικό βάρος, παρά τις συγκρίσιμες προσλήψεις της βιταμίνης C.
Άλλες έρευνες έχουν προτείνει ότι η χαμηλότερη κατάσταση της βιταμίνης C σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη νεφρική απέκκριση σε αυτούς με στοιχεία υποκείμενης νεφρικής νόσου.
Ένας αριθμός μελετών που αξιολογούν την κατάσταση της βιταμίνης C σε άτομα με διαβήτη έχουν συμπεριλάβει τόσο τον τύπου 1 όσο και τον τύπου 2. Ωστόσο, λιγότερες μελέτες έχουν συγκρίνει άμεσα την κατάσταση της βιταμίνης C των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνα με τύπου 1.
Ο πρωταρχικός στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις συσχετίσεις μεταξύ της βιταμίνης C του πλάσματος και των δεικτών της νεφρικής και καρδιομεταβολικής υγείας, με έμφαση στην παχυσαρκία, σε άτομα με διαβήτη.
Ένας δευτερεύων στόχος ήταν η παροχή μιας περιγραφικής σύγκρισης αυτών των δεικτών με διάγνωση διαβήτη (τύπου 1 ή τύπου 2), σημειώνοντας ότι υπάρχουν εγγενείς καρδιομεταβολικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων διαβήτη.
Τα αποτελέσματα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, που είχαν επιλεγεί να έχουν συγκρίσιμο ποσοστό νεφρικής δυσλειτουργίας, έδειξαν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης C και υψηλό επιπολασμό υποβιταμίνωσης C σε αυτούς με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με εκείνους του τύπου 1.
Το σωματικό βάρος ήταν ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για χαμηλή κατάσταση της βιταμίνης C και αντιπροσώπευε το ένα τρίτο της διαφοράς στην κατάσταση της βιταμίνης C μεταξύ εκείνων με διαβήτη τύπου 2 και εκείνων με τύπου1. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα αποτέλεσμα ογκομετρικής αραίωσης και/ή σε ενισχυμένη χρήση της βιταμίνης λόγω φλεγμονής και οξειδωτικού στρες που σχετίζεται με την παχυσαρκία.
Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη μπορεί να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σε βιταμίνη C και μπορεί να απαιτούνται συμπληρώματα για να αποκατασταθεί η επαρκής κατάσταση της βιταμίνης C. Οι απαιτούμενες δόσεις απομένουν να καθοριστούν.
Πηγή Άρθρου:
Antioxidants (Basel). 2022 Jan 27;11(2):245. Vitamin C Status in People with Types 1 and 2 Diabetes Mellitus and Varying Degrees of Renal Dysfunction: Relationship to Body Weight. Anitra C Carr 1, Emma Spencer 1, Helen Heenan 2, Helen Lunt 2 3, Monica Vollebregt 4, Timothy C R Prickett 3. PMID: 35204128 – PMCID: PMC8868094 – DOI:10.3390/antiox11020245. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35204128/